Bina's Books

Bokrecensioner

M.L. Stedman: Fyren mellan haven

Kategori: Allmänt, bokrecension

 
Bokens titel: Fyren mellan haven
Författare: M.L. Stedman
Originalets titel: The light between oceans
Översättare: Katarina Falk
Förlag & år: Massolit Pocket 2016
Antal sidor: 378
Finns hos: Bokus, Adlibris, Akademibokhandeln, Dito, CDON
Läst format: E-bok
GoodReads medelbetyg: 4.0 
Boktipset förväntat betyg: 4.2
Betyg: 4
 
Handling
 

Fyren mellan haven handlar om det barnlösa paret Tom och Isabel Sherbourne som efter första världskriget flyttar ut till en enslig ö kallad Janus Rock utanför den Australiensiska kusten. Tom jobbar där som fyrvaktare. En båt sköljs upp på stranden och i den hittar de ett spädbarn, som de beslutar sig för att behålla. Men då de återvänder till fastlandet inser de konsekvenserna av sitt beslut.

Recension

Fyren mellan haven är får vara min 7. En bok från Oceanien i Kaosutmaningen2017 då ön ligger utanför Australiens kust.

Fyren mellan haven är egentligen en kärlekshistoria med lite historia och dramatik inblandat. Den handlar om Tom som har svåra minnen från kriget och tycker det är skönt med lugnet och tystnaden på ön där han jobbar som fyrvaktare. I närmaste staden träffar han den unga, men bestämda Isabel som han gifter sig med och som sedan följer med honom till fyren. Hon har längtat efter barn, men de har inte fått något och kämpar med sorgen i samband med detta. Tills dagen då en båt med ett spädbarn i sköljs upp på stranden förändrar allt. Isabel övertalar Tom att strunta i formaliteterna, inte rapportera händelsen utan att behålla barnet. Tom, som vill att Isabel ska känna lycka igen efter deras tidigare förluster går med på det för att lindra hennes smärta. Problemen uppstår efter att de återkommer till fastlandet, tillbaka från isoleringen på ön där idén inte kändes så förskräckligt fel som den sedan visar sig vara.

Man dras snabbt in i handlingen av boken och känner av parets sorg och speciellt Isabels besvikelse och längtan efter ett barn. Man förstår även på något konstigt sätt Isabels galna resonemang för att behålla barnet i den situationen de befann sig i, då de är isolerade på en ö. Men man inser samtidigt hur problematiskt det kan bli ifall någon saknar barnet. Och deras beslut får ofantligt upprörande konsekvenser på så många olika sätt.

Boken är varierande, spännande och välskriven. Ju mera man lär känna de olika karaktärerna, desto mera känner man sig känslomässigt involverad och känner av alla deras sorg och smärta i situationen. Jag rekommenderar absolut boken för alla som gillar familjedrama.

 

KOMMENTARER:

  • Emelie Karlsson säger:
    2017-01-20 | 17:36:12
    Bloggadress: http://fiktivaem.blogg.se/

    Kul! Har denna hemma, men har inte läst den ännu!

    Svar: Då har du något att se fram emot :)
    Bina

Kommentera inlägget här: