Bina's Books

Bokrecensioner

Dörte Hansen: Körsbärslandet

Kategori: bokrecension

 
Bokens titel: Körsbärslandet 
Författare: Dörte Hansen
Originalets titel: Altes land 
Översättare: Christine Bredenkamp
Förlag & år: Bokförlaget NoNa 2016
Antal sidor: 282
Finns hos: Bokus, Adlibris, Akademibokhandeln, Dito, CDON
Läst format: Ljudbok
Uppläsare: My Holmsten
GoodReads medelbetyg: 4.09
Boktipset förväntat betyg: 3.9
Betyg: 3.5
 
Handling

Dörte Hansens debutroman Körsbärslandet som är en roman om Anne som bor med sin son Leon och sin man Christoph i det trendiga Hamburg-Ottensen, där pretentiösa och till synes perfekta föräldrar behandlar sina barn som prispokaler. Då hon får reda på att hennes man är otrogen flyr hon till sin excentriska moster Vera Eckoff som bor ute på landet i de pittoreska Olland. Vera är ett flyktingbarn från Ostpreussen och har aldrig riktigt känt sig hemma i sitt nya hem, utan känner fortfarande av utomförskapet i den lilla by hon bor i.

Recension

Jag läste precis boken Tårar i havet av Ruta Sepetys och även den handlade om flyktingar från Ostpreussen. Det är även Vera och hon känner sig rotlös och har aldrig riktigt känt sig hemma i den fina byn där hon ärvt huset hon bor i. På något sätt verkar det som om hon är rädd för att ändra på något i huset, som om hon bara är där som en gäst och har allting till låns.

Då hennes systerdotter Anne dyker upp med sin son, på känslomässig flykt från stan där hennes man har träffa en ny kvinna, känner Vera igen sig i dem. De är alla flyktingar på sitt eget sätt.

Körsbärslandet är en mörk och lite tungsint berättelse med välskrivna och roliga karaktärer. Skarpsinniga och exakta humoristiska beskrivningar av såväl bönder som motsätter sig förändring, oförstående nytänkande stadsbor och nya hipsterföräldrar i Hamburg. En smått melankolisk historia som ändå visar att det finns något gott i de flesta människor när det väl kommer till kritan.

 

Kommentera inlägget här: