Bina's Books

Bokrecensioner

Han Kang: Vegetarianen

Kategori: bokrecension

Bokens titel: Vegetarianen 
Författare: Han Kang 
Originalets titel: The Vegetarian
Översättare: Eva Johansson
Förlag & år: Natur & Kultur Allmänlitteratur 2017
Antal sidor: 213
Finns hos: Bokus, Adlibris, Akademibokhandeln, Dito, CDON
Läst format: E-bok
GoodReads medelbetyg: 3.62
Boktipset förväntat betyg: 4.0
Betyg: 2.5

Handling

Vegetarianen har belönats med det internationella Man Booker-priset 2016 och blev därmed Han Kangs genombrottsbok utanför hemlandet Sydkorea. Det är en prisad berättelse om Yeong-hye, som är en tystlåten kvinna i ett traditionellt äktenskap, som börjar drömma surrealistiska drömmar om blod och brutalitet, kött och kroppar. Och hon bestämmer sig därmed att bli vegetarian. Hennes familj har svårt för att acceptera detta, eller för den delen hennes envishet som startar en serie av tvång och våld. Kampen är inte endast om hennes matval utan övergår till en fråga om hennes frihet och egna val, hennes kropp och beslut.

Recension

Vegetarianen blir min 5. En bok från Asien i Kaosutmaningen 2017.

Det här var en kritikerrosad mörk roman om makt o sexualitet, med inslag av surrealism och samtidigt realism. Jag föredrar vanligtvis tjocka böcker, vilket den här inte är. Även innehållet är lite väl udda för att platsa bland de böcker jag oftast gillar. Men det betyder inte att jag inte uppskattade den. Bokens ämne tar upp psykisk sjukdom och hur den drabbar en hel familj och de olika reaktionerna hos familjemedlemmarna. 

Handlingen är om Yeong-Hye som, efter en slags mardröm, beslutar sig för att bli vegetarian. Hon verkar vara psykiskt instabil och mår inte bra. Boken är skriven i tre delar, den första med hennes make som berättarröst, den andra genom hennes konstnärliga svågers ögon och till slut ur hennes systers synvinkel. Men de berättar i kronologisk ordning, inte samma sak om och om igen. Den handlar om begäret för det man inte har, de båda iblandade männen känner att de är mera dragna till sina fruars syster än till sina egna fruar. Sexualiteten är beskriven som en slags rå köttslighet. 

Överraskande och nytänkande, lite konstig men ändå fascinerande på något sätt. Samtidigt som den är upprörande och lite obehaglig på många nivåer på grund av det tvång, våld, blod och den okänslighet som förekommer i boken. Min slutsats att det inte är den typ av bok jag gillar och mår bra av att läsa, men den är intressant och välskriven.

 

KOMMENTARER:

  • Maria säger:
    2017-01-30 | 14:27:03

    Verkar vara en tungsint, intressant bok, som jag inte skulle läsa strax innan jag somnar.

    Svar: Ja den är lite knepigt och en aning mörk.
    Bina

Kommentera inlägget här: