Bina's Books

Bokrecensioner

Lisa Jewell: Flickorna i parken

Kategori: bokrecension

 
Bokens titel: Flickorna i parken
Författare: Lisa Jewell
Originalets titel: the Girls
Översättare: Sanna Hellberg
Förlag & år: Printz Publishing 2016
Antal sidor: 291
Läst format: Ljudbok
Uppläsare: Gunilla Leining
GoodReads medelbetyg: 3.61
Boktipset förväntat betyg: 2.7
Betyg: 3
 
Handling
 
Pip och Grace flyttar efter en olycklig händelse i deras hus med sin mamma till en lägenhet som ligger precis intill en pittoresk park i London. En oas i storstadsbullret, där barnen tryggt kan leka då mammorna hinner fixa med vardagsbestyren i lugn och ro. Flickornas mamma Claire lär känna de intressanta paret Leo och Adele och den excentriska Cecilia, som alla bor i husen runt parken. Pip och Grace lär känna deras barn och blir vänner med dem. Men är de trygga där? Vad är det egentligen som hänt tidigare i parken? Och till slut hittas en trettonåring flicka medvetslös i ett av de mörkare hörnen av parken. Vem är ansvarig? Har det något med det förgångna att göra?
 
Recension
 
Jag läste tidigare Fågelburen av Lisa Jewell. Hon skriver spännande familjedraman med komplicerade historier. En mörk hemlighet kommer till liv med välskrivna och trovärdiga karaktärer. Precis som den tidigare boken är Flickorna i parken en underhållande bok.
 
Boken handlar om komplicerade känslor och förhållanden både mellan tonåringar och vuxna. Utredningarna och pratet om vem som var i närheten då det hände utgör en stor del av boken. De flesta i grannskapet har kännt varandra nästan hela sina liv. Vem av dem är den skummaste? Vem har utfört det ofattbara? Något som dessutom har hänt förut i samma park.
 
Det är skrämmande att tänka sig att en mur runt en park mitt i en storstad kan ge en sådan falsk trygghet. Att föräldrarna litar på att barnen kan leka tryggt där utan uppsikt. Blir barnen förvildade av en sådan frihet? Då de kan springa runt i stora gäng? Eller är hotet alltid utifrån?
 
Uppläsaren Gunilla läser lugnt och med passande stämma till den här typen av bok. 
 
Kommentera inlägget här: