Bina's Books

Bokrecensioner

Hett i hyllan #9

Kategori: Hett i hyllan

 
 

Bokföring enligt Monikas Hett i hyllan föreslår att vi ska visa upp böckerna som är hyllvärmare, dvs som har stått där ett tag och samlat damm. 

 Min hett i hyllan den här veckan är Kristina Sandbergs Att föda ett barn och hela den trilogin egentligen. Jag har länge velat läsa den men den har blivit hängande. Jag tror att den ofta får ge vika för lite lättsammare böcker, då jag tror att innehållet kan vara ganska tungt.

 

 Bokus beskriver boken så här:

 Den där gäddan på den blanka diskbänken. Vad ska Maj göra med den? Det är hennes tjugoförsta födelsedag. Året är 1938 och hon är nygift. Och gravid. Hur hamnade hon i det här? 

En berättelse om klass, ett sårigt moderskap och alkoholism. 

För första gången ska Maj ha hela sin nya, stora Örnsköldsvikssläkt på middag. Men maken, den betydligt äldre Tomas, dröjer. Han skulle ju bara uträtta några ärenden på stan? Utanför lägenhetsfönstret breder midvintermörkret ut sig. Hur hamnade hon i det här, med en man som hon knappt känner? Hon som bara ville arbeta som servitris på Kjellins konditori ett slag, för att sedan ge sig av igen, kanske till Stockholm. På flykt från familjen i Östersund som inte längre kan försörja henne, när mammas hosta kräver allt längre sanatorievistelser och med uppbrottet från en ännu oläkt kärlekshistoria i minnet. 

 Maj vet, för hon känner ett hårt boxande i sin mage. Barnet. Det som aldrig skulle få hända. Överallt ser Maj blickar och hör röster som dömer henne för brottet som hennes växande mage bevisligen är. Men nu har hon väl inget att skämmas över? Med sin vigselring och make som ser fram emot att få bli far. Till och med svärmor som sitter i våningen under borde väl kunna förlåta sin sonhustru. Fast varför svajar Tomas så när han ska be sin mamma och sina syskon att slå sig ner vid det dukade födelsedagsbordet? Jo, Maj ser att han inte är nykter. 

 Med tidens obönhörliga tickande framskrider Majs graviditet, motvilligt och mödosamt, samtidigt som hon kämpar med att förstå vad som förväntas av henne i hennes nya, framgångsrika, familj. Sakta växer ett beslut att bli den kvinna som ingen ska kunna anklaga eller klandra. Maka, mor, värdinna. Men hur blir man det? För hur mycket Maj än försöker kontrollera sin tillvaro och leva i enlighet med hushållsalmanackan så finns ju allt det andra där. Det såriga moderskapet, makens alkoholism och ett äktenskap som bara råkade bli. 

 

KOMMENTARER:

 • Monika säger:
  2017-02-09 | 10:19:11
  Bloggadress: http://bokslut.blogspot.com/

  Jag har hört väldigt mycket om den, men den lockar mig inte alls. Det känns ju också skönt :)

  Svar: Ja, det är en lättnad att inte känna ett läsbehov för varje bok ;)
  Bina

 • fyrabarnsmor säger:
  2017-02-09 | 10:25:02
  Bloggadress: http://hannelesbibliotek.blogspot.se

  tror inte jag vill läsa denna

 • Anna säger:
  2017-02-09 | 13:40:48
  Bloggadress: http://johanssonanna.blogg.se/

  Hört talas om denna men inget jag läst, lite lockar den nog.

 • Marie Eggimann säger:
  2017-02-09 | 14:09:12
  Bloggadress: http://eggetbok.blogspot.se/

  Den finns att köpa på rean nu, ibland har jag varit sugen på att läsa den.

  Svar: Det är som jag, ibland lockar den. Ibland inte. Det är antagligen därför den blir liggande.
  Bina

 • Sara säger:
  2017-02-09 | 17:38:33
  Bloggadress: http://sarasbokblog.wordpress.com

  Jag har läst den här och den andra boken men inte den sista och avslutande delen. Planen är att läsa den i år men jag känner att jag vill vara på "rätt humör" för att läsa den. Det är inte tung läsning eller svårläst men inte en bok jag kan "bara plocka upp".

  Svar: Då var den bra nog för att läsa de andra delarna också!?
  Bina

 • Maria säger:
  2017-02-09 | 18:44:44
  Bloggadress: http://www.kulturnastet.se/

  Det är konstigt, jag känner mig inte alls lockad av den serien. Vilket inte betyder att jag inte kommer läsa den, jag är lite nyfiken på vad alla gillar så mycket.

  Svar: Jag vet inte vad det var som fick mig att tänka att jag vill läsa den? Kanske det var andra recensioner som hyllat den eller något sådant!?
  Bina

 • Lena säger:
  2017-02-09 | 20:43:55
  Bloggadress: http://https://lenasgodsaker.blogspot.se/

  Den boken har jag på min läsplatta.

  Svar: Ja, det är faktiskt där jag också har den. Alltså samlar den damm endast i e-form ;)
  Bina

 • Boklysten säger:
  2017-02-09 | 22:07:02

  Den serien är jag nyfiken på.

Kommentera inlägget här: