Bina's Books

Bokrecensioner

Ola Larsmo: Swede Hollow

Kategori: Allmänt, bokrecension

  
 
Bokens titel: Swede hollow
Författare: Ola Larsmo  
Originalets titel: Swede Hollow
Översättare: -
Förlag & år: Albert Bonniers förlag 2016 
Antal sidor: 413
Läst format: e-bok
Finns hos: Dito.se, Bokus, Akademibokhandeln, Adlibris, CDON
Betyg: 4/5
 
Handling

Boken handlar om  svenskar som flyttar till Swede hollow, en ravinsträcka i St. Paul Minnesota i USA. De lyckades inte integrera sig i det nya samhället och höll sig ganska mycket för sig själva, var grannar med irländarna som gjorde likadant. De jobbade med ströjobb på järnvägen och hade det ganska svårt.

 

Recension

Ämnet var väldigt spännande, och boken fick det höga betyget av mig pga av detta. Det sagt, så finns ändå en hel del kvar att önska. Boken kändes lite splittrad och ibland osammanhängande. Ibland kändes det svårt att få en känsla om huvudpersonerna i boken på grund av detta, de liksom försvann i mängden på nåt vis då andra nya karaktärer beskrevs.

Man kände däremot tydligt av att författaren har gjort mycket förarbete och kanske därför har haft en liten förkärlek till vissa fynd och information som han gärna ville ha med i boken trots att de inte alltid passade så bra in i handlingen i sitt originala format. Det hade känts bättre att endast använda den informationen som inspiration för romanen.

Men då jag beslöt mig för att fokusera på huvudkaraktärerna och se dessa som konstiga mellaninslag så tycker jag att boken var bra. Det är spännande med emigrationen från Sverige till USA och det finns inte så många böcker om just detta.

Lite mera detaljer om det dagliga livet skulle ha varit skojigt. En sådan här bok behöver liksom inte den extra kryddningen av ett mord för att det ska vara intressant.

Insikten att det även på den tiden, precis som idag, var svårt för immigranter att integrera in i samhället är spännande. 

 
Kommentera inlägget här: