Bina's Books

Bokrecensioner

Nina George: Den lilla bokhandeln i Paris

Kategori: Allmänt, bokrecension

 
Bokens titel: Nina George 
Författare: Den lilla bokhandeln i Paris
Originalets titel: Das Lavebdelzimmer
Översättare:Ulrika Junker Miranda
Förlag & år: Bazar Förlag 2016
Antal sidor: 311
Finns hos: Bokus, Adlibris, Akademibokhandeln, Dito, CDON
Läst format: Bok
GoodReads medelbetyg: 3.5
Boktipset förväntat betyg: 3.4
Betyg: 4

Handling

Jean Perdu är bokhandlare i Paris och vet exakt vilka böcker han ska sälja åt sina kunder för att må bättre. I det litterära Apoteket, som hans bokhandelsbåt kallas, lättar han på andras hjärtan med hjälp av böcker. Men sitt eget, som krossades då Manon från Provence lämnade honom för 21 år sedan, kan han inte laga. Hon lämnade ett brav som han aldrig förmått sig att läsa. Ända tills han ger sig ut på en resa tillsammans med en ung författare och den resan tar dem till Provence.

Recension

Min Januaribok i den finlandssvenska läsutmaningen som skulle vara en gul bok. Och den är ju gul och blå, men nästan helt gul. 

Redan tanken på ett litterärt apotek där man kan få en bok som passar en perfekt är ju bara ljuvlig, ett ställe som jag själv skulle vilja besöka. Monsieur Perdu, ägaren av den fantastiska flytande bokhandeln, är en hjärtlig karaktär som bryr sig om sina medmänniskor och ordinerar böcker som om de är mediciner för lättare och ofta ignorerade åkommor. Jag älskar boken redan från första sidan. Författaren Max är ung och har redan fått mycket uppmärksamhet för sin första bok, och känner därför prestationspress inför sin nästa bok. De två finner en vänskap hos varandra och ju mera de diskuterar sina rädslor och minnen desto mera vågar de ta nya risker. 

Det är en vacker berättelse om kärlek, vänskap och människans sårbarhet. Om att våga öppna sitt hjärta igen efter att det en gång har gått sönder, efter att man en gång blivit besviken eller sårad. Men boken är också rolig och en gnutta äventyrlig på ett lugnt och sansat sätt, med fint beskrivna och personliga karaktärer. Deras så kallade svagheter ses som styrkor och de kan alla hjälpa och vara en tillgång för de andra på olika sätt.

 Det magiska i böckerna, sagorna och deras inverkan på våra liva och deras förmåga att underlätta och förändra människors liv är väl en självklarhet för alla bokslukare. Och om du ser dig som en bokälskare tror jag att du kommer att gilla den här varma och vackra romanen. 

Kommentera inlägget här: