Bina's Books

Bokrecensioner

Karen Campbell: Här är jag nu

Kategori: Allmänt, bokrecension

 

Bokens titel: Här är jag nu 
Författare: Karen Campbell
Originalets titel: This is where I am 
Översättare: Moa-Lisa Björk
Förlag & år: Lind Co 2014
Antal sidor: 420
Finns hos: Bokus, Adlibris, Akademibokhandeln, Dito, CDON
Läst format: E-bok
GoodReads medelbetyg: 4.13
Betyg: 4
 
Handling

Boken är skriven ur två synvinklar.Deborah är en drygt 40-årig nybliven barnlös änka som till en början har svårt att förhålla sig till flyktingar, invandrare och tiggare. Hon menar väl men hennes handlingar blir ofta fel. Efter en personlig tragedi känner hon sig ensam och börjar arbeta frivilligt för att hjälpa asylsökanden.

Abdi har nyligen sökt asyl i Scotland tillsammans med sin dotter Rebecca, som är traumatiserade av sina tidigare fasansfulla upplevelser i kriget de flytt från. Deborah är deras mentor och ska hjälpa dem till rätta i samhället som är nytt och främmande för dem. Efter en tid växer en stark vänskap fram mellan dem. 

Recension

Boken är egentligen en feelgood roman med ett allvarsamt och viktigt innehåll, vilken inte lämnar en oberörd.

Deborah och Abdi har helt olika bakgrund och boken är skriven från deras två olika synsätt.

Hur det är att vara flykting idag, svårigheterna med att anpassa sig till ett helt nytt samhälle med en helt främmande kultur. Rädslan för främlingsfientliga människor och deras orimliga hat. Svårigheten med de ovana sederna, talesätten och alla oskrivna regler. Och viljan att försöka passa in.

Men samtidigt om hur det även kan vara svårt att vara den välkomnande parten, den som vill väl och vill hjälpa till men kanske inte alltid vet hur eller på vilket sätt man kan eller ska hjälpa. Om hur en god gärning kan bli missförstådd.

Boken utvecklas allteftersom, man lät känna de två huvudkaraktärernas förflutna , lära sig om deras olika livsöden och i slutet blir det riktigt spännande .

Jag tycker boken på ett fint sätt understryker vikten av diskussioner och öppenhet för att förstå varandra och därmed också acceptera och gilla olikheter.

En bra och lättläst bok med intressant innehåll.

Kommentera inlägget här: