Bina's Books

Bokrecensioner

Emma Cline: Flickorna

Kategori: Allmänt, bokrecension

 
 
Bokens titel: Flickorna 
Författare: Emma Cline 
Originalets titel: The Girls
Översättare: Erik MacQueen
Förlag & år: Natur Kultur Allmänlitteratur 2016
Antal sidor: 330
Finns hos: Bokus, Adlibris, Akademibokhandeln, Dito, CDON
Läst format: E-bok
GoodReads medelbetyg: 3.53
Boktipset förväntade betyg: 3.9
Betyg: 3.5
 
Handling

Boken handlar om Evie Boyd som förtrollas av en grupp vilda flickor i parken i Californien, av deras frihet och djärvhet. Då hon sedan träffar Suzanne och får följa med till ranchen där de bor dras med i en slags kult som styrs av den karismatiske Russel. Evie är bara fjorton år, rastlös, otålig och ledsen efter sina föräldrars skilsmässa då hon sommaren 1969 lär känna flickorna, som gör vadsomhelst för Russel, och hon inser för sent att något fasansfullt är påväg att hända.

 Romanen bygger på historien om Charles Manson och morden som begicks på hans order i slutet av 60-talet av kvinnor i hans följe.

Recension

Boken beskriver livet som tonåring, och de våldsamma känslor som kan förekomma under den tiden, riktigt bra. Och även om Evie inte är det minsta lik mig själv som tonåring så finns det en hög igenkänningsfaktor i berättelsen om henne i början av boken.

Sedan förändras handlingen då hon kommer i kontakt med de vilda flickorna och Russel som håller till utanför San Francisco. En blandning av makt, sexualitet, mörker och underlägsenhet gör boken till intressant läsning.  Evies vilja att vara sedd och älskad, att höra till leder henne till gruppen av människor hon borde ha hållit sig ifrån. Hon ser vad hon vill se, för att förändra den trista vardagen och jaga iväg hennes ensamhet, och ignorerar fullständigt de tydliga tecknen av den fattiga, fula och smutsiga verkligheten. Hennes sårbarhet av att vara ensam blandat med nyfikenheten på det som är annorlunda och lite farligt får henne att göra fel beslut, hon dras till det otillåtna. Unga flickors utsatthet framkommer på ett tydligt sätt i flera sammanhang i boken.

Själva innehållet i boken är ganska typiskt för många olika sekter skulle jag tro, men den är välskriven och man får en realistisk känsla av både de upproriska känslosvängningarna hos en tonåring och den blinda dyrkan hon känner för några av de andra i gruppen hon börjar hänga med.

Boken var både obehaglig, bra och spännande. Man får lite känslan av att man inte vill veta, men måste läsa vidare. Som en olycksplats eller läskig film, man kan liksom inte låta bli att titta trots att man egentligen inte törs.

Kommentera inlägget här: