Bina's Books

Bokrecensioner

Jennifer Clement: En bön för de stulna

Kategori: bokrecension

 
Bokens titel: en bön för de stulna
Författare: Jennifer Clement
Originalets titel: Prayers for the stolen
Översättare: Niklas Hval 
Förlag & år: Albert Bonniers förlag 2015 
Antal sidor: 264 
Läst format:  e-bok
Betyg: 3/5
 
Handling
Boken handlar om en tjej Ladydi som bor i en liten by i bergen utanför  Acapulco. På kullarna runtom hennes by odlar drogkartellerna opium. Staten som ska bekämpa, döda plantorna och bespruta åkrarna är så korrupt och mutad att de hellre tömmer sitt gift på sidan om fälten och ibland hamnar giftet då istället i byn och på människorna som bor där.
Det finns endast kvinnor i byn, då alla män har åkt iväg antingen och jobba för kartellen eller till USA. De vackra flickorna i byn får ständigt vara på sin vakt då de riskerar att bli bortrövade som sexslavar åt männen i kartellerna. De försöker göra sig fula för att vara mindre attraktiva för männen. 
 
Recension
Boken var bra, men lite kort. En massa händelser intryckta på en kort tid. Det kändes lite som om bokens författare hade en agenda att ta upp en hel del viktiga ämnen men ville göra det på rekordtid. Men hon lyckades också på sätt och vis om hennes agenda var att väcka funderingar, för man började absolut tänka på många av de stora viktiga frågorna såsom kvinnornas ställning, drogkriget och dess effekter på världen och speciellt den fattigare befolkningen, på värdet av liv eller i det hör fallet kanske saknaden av värdet. 
 
Känslan rakt igenom boken var lite barnslig. Men det var ändå skickligt skrivet, meningen var väl att spegla att detta verkligen var vardag och det normala i deras liv. Den beskrev inget i detalj och sättet den var skriven fick det att  verka helt normalt att hitta och begrava en död kille i sin trädgård, att taxichauffören skäller ut dig och hotar att slänga ut dig ur bilen ifall din vän dör i den. Samtidig var boken ibland lite ytlig och väckte knappt några känslor alls, vilket verkade konstigt då man läste om så förskräckliga händelser och människors död. 
 
Förhållandet mellan Ladydi och hennes mamma är väldigt komplicerat. Hennes mamma super och verkar bara ha en framtidsplan, att hämnas på Ladydi pappa som var otrogen med byns alla andra kvinnor och sedan stack.
Kommentera inlägget här: